Over de auteurs

Esther Pantekoek (1981) is afgestudeerd muziektherapeut (Hogeschool Utrecht) en vakdocent muziek (Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam). Ze doorliep de Pabo en is gediplomeerd docent Muziek op Schoot. Ze werkte tien jaar in het speciaal onderwijs als muziektherapeut en muziekdocent. Ook is ze één van de oprichters van deMuziekFabriek in Utrecht. Daar geeft ze Muziek op Schoot, ukelele- en pianoles.

Jasper Smit (1978) is al bijna twintig jaar cabaretier, (kinder)liedjesschrijver en radiomaker. In een grijs verleden studeerde hij af aan de Universiteit van Amsterdam (Engelse taal- en letterkunde, afstudeerrichting cognitieve taalkunde). Hij is aangesloten bij jeugdtheater- impresariaat Buro Bannink en toert door Nederland met zijn voorstelling Straks komt er niemand op mijn feestje.

Esthers specialiteit is het plezier van muziek maken overbrengen. Elke week laat ze zo’n zeventig leerlingen, jong en oud, voelen hoe gaaf dat is. Dat is zeker in het begin veel belangrijker dan mooi kunnen spelen of noten lezen. Het is ook het eerste doel van Wakker met een wijsje. Het is geen liedjesboek, maar een doeboek waarmee iedereen meteen aan de gang kan. Ook al weet je niets van muziek.

Het andere doel van Wakker met een wijsje is laten zien hoe nuttig muziek is tijdens de opvoeding van jonge kinderen. Met muziek laat je de dagelijkse routine gesmeerder lopen én stimuleer je de ontwikkeling van je kind. Over dat laatste hoef je helemaal niet na te denken. Aan de andere kant: met de korte theoretische kennis uit dit boek is verdacht veel gedrag van kinderen opeens best verklaarbaar.

Tijdens het schrijven van Wakker met een wijsje zag Esther nog duidelijker hoe ze met haar lessen kleine sprongetjes in de ontwikkeling teweeg kan brengen, bij kinderen én hun ouders. En Jasper kan nu zijn kleinkunstliedjes veel preciezer laten binnenkomen bij jong publiek. Trouwens: eigenlijk zou Jasper helemaal niet meeschrijven, maar het moest af vóór de geboorte van hun dochter. Daarom is Esther de ‘ik’ in het boek en zijn bijna alle grappen van Jasper.

0